Háborúról és segítségnyújtásról gyerekeknek

Egy nagyon fontos témáról fogok most írni. Nem játék, vagyis gyerekszemmel, talán, mert nekik könnyebb úgy feldolgozni. De amekkora hozadéka van és marad, az pótolhatatlan.

Ukrajnában, a szomszédos országban háború van. Mi Svájcban élünk, nem nézünk tv-t, a napi híreket itthon nem látják a gyerekek, ez Magyaroszágon nyilván teljesen más. Éppen ezért kiváncsi voltam, mikor éri el őket a téma, mikor kérdeznek rá esetleg, hogy mi történik, honnan derül ki és milyen kérdéseik lesznek.

A gyerekek nagyon okosak, nem lehet és nem is kell, sőt károsnak is tartom, bármit eltitkolni előlük. Szerettem volna róla beszélni, úgy hogy ők is megértsék, a saját szintükön, a maga idejében.

És akkor tegnap, a nagyobbik fiam, aki online magyar iskolába is jár, tehát használta a számítógépet, rákérdezett. Nagyon felvilágosult, érdeklődő gyerek, rengeteget olvas, pici korában még iskola előtt elkezdett magától olvasni, és most 8 évesen (mindjárt 9) már regényeket olvas, sok dolgot tud már a világból, olyanokat, amit én anno az ő korában nem.. szóval mikor bekapcsolta a számítógépet, automatikusan feljöttek a hírek, és nyilván a hatalmas repülő fotója megragadta a figyelmét. ‘A világ legnagyobb utasszállító repülőgépe is megsemmisült’. Hát megkérdezte, hogy miért, hogyan? Elmeséltem neki, hogy mi történik. Este volt már, fürödni kellett menni, ezért nagy vonalakban elmondtam, hogy háború van Ukrajnában és a repülő is ott volt a reptérem, amit lebombáztak. Ő persze rögtön kapcsolt, hogy Ukrajna szomszédos Magyarországgal, így kitérhettem kicsit arra is, hogy sokan menekültek át Magyarországra a háború elől és rengetegen segítenek most nekik. Nagyon sok a gyerek is közöttük, akiknek tiszta ruhára, friss ételre, meleg otthonra van szükségük. Mi is összeszedünk egy nagyobb adag babaruhát, játékot, és elvisszük azoknak, akik gyűjtik a menekülteknek.

Akkor tudatosult bennem, hogy ez a szörnyű helyzet alkalmat ad arra, hogy jóra tanítsuk gyermekeinket, hogy a segítségnyújtás öröm és mindig kész kell lennünk segíteni másokon.

Nem szabad elmismásolnunk ezt a témát, beszélgetnünk kell róla velük (ugyanúgy mint minden más témáról is, még ha nehéz is). Van ehhez segítségünk, nem vagyunk egyedül, vannak gyereknek szóló könyvek, melyek az ő nyelvükön közelítik meg a témát. Találunk az interneten is segítséget, olvashatunk cikkeket, melyek segítenek, hogyan tudunk a gyerekekkel beszélgetni erről.

Ajánlok két hasznos könyvet és néhány cikket a témában, és összeszedtem magyarországi adományozási lehetőségeket is, ahova elvihetitek a gyerekekkel együtt összeállított csomagot, hogy ők is osztozhassank így a segítségnyújtás örömében. Ezeket a helyeket az ‘Anya játsszunk! kreatív ötlettár’ facebook csoportban osztom meg, mert időhöz és helyhez kötött alkalmak. Mindig az aktuális gyűjtést tehát ott követhetitek.

‘Anya játsszunk!’ – kreatív ötlettár | Facebook

Az adakozás nem csak egy ‘program’ lesz a gyerekeknek, hanem megtanulják mennyire jó adni, és segíteni másokon. A szülő az életre nevel és mintát nyújt, hát ez a legnagyobb és legjobb dolog, amit megtaníthatunk most a gyermekeinknek. Emberség és segítségnyújtás.


Könyvajánló:

Két könyvet szeretnék a figyelmedbe ajánlani, társkönyvek és ugyanebből a típusból még más fontos témában is találsz. Most ez a kettő az aktuális:

Itt bele is olvashatsz: globalis-konfliktusok-beleolvaso.pdf (hvgkonyvek.hu)

Itt bele is olvashatsz: menekultek-es-migransok-beleolvaso.pdf (hvgkonyvek.hu)


Néhány hasznos cikk a témában:

Háborúval kapcsolatos félelmek, kérdések a gyermekekben, kamaszokban – hogy reagáljunk? – Felelős Szülők Iskolája (felelosszulokiskolaja.hu)

A mi „mindennapi kenyerünket” osszuk meg egymással! DE HOGYAN? /közérdekű társadalmi segítség/ – Felelős Szülők Iskolája (felelosszulokiskolaja.hu)

Pagony facebook esemény: (2) Háború és politika gyerekszemmel – Altatás után, elalvás előtt | Facebook

Mélylevegő projekt facebook bejegyzés: https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmelylevegoprojekt%2Fposts%2F498543958528549&show_text=true&width=500


Nagyon fontos! A gyerekek mindenre figyelnek, sokmindent meghallanak, és sokmindent értenek a saját szintjükön, a beszélgetés a legjobb módja az innen onnan elkapott kis információk, az itt-ott látott képek helyretételéhez. Most a legjobb, ha figyelünk minden apró jelre, ha beszélgetni szeretnének róla, az érzéseikről, mit láttak, mit hallottak, vagy ha csak együtt akarnak lenni velünk, legyünk ott, legyünk készek. Ezzel nyújtunk biztonságot.


%d blogger ezt szereti: