Játék számokkal és betűkkel

Úgy érzem ez az a téma, amiben senki nem fog ki rajtam. 🙂 Balázs mellett képesnek kell lennem MINDENBŐL betűket és számokat csinálni. Imádja a számokat! Első szavai között voltak és azóta folyamatosan (minden nap sok százszor) gyakorolja. Mindenhol kiszúrja. A számok miatt szereti annyira a buszt, a metrót.. Mindig az az első kérdés hogy az hányas. Most, két és fél évesen tudja magyarul 30-ig, angolul is kisebb akadozásokkal 30-ig és franciául 20-ig, tudja a sorrendet, visszafelé is lepakolja a számokat sorban és nagyon szigorúan veszi ha pl a gyurma szám megnyomódik vagy kicsit máshogy áll mint kell.. A betűkkel kb fél éve ismerkedik. 🙂 Mostmár (a dal miatt) tudja sorba az angol abc-t, egyre többször kérdi, hogy ‘mi van oda írva?’ és kér, hogy különböző betűket formáljak neki. Egyszóval van néhány ötletem, hogyan lehet egy gyereket bevezetni játékosan a számok és betűk világába 😉 (annak ellenére, hogy nálunk ez inkább fordítva történt és Bali vezetett be abba a világba, ahol az alapvető és mindennél érdekfeszítőbb játék a számokkal és betűkkel történik, mialatt én próbálnám már néha elterelni egy kicsit mondjuk az állatokhoz, járművekhez, vagy bármi máshoz ami nem szám..(nyilván sikertelenül, mert a világon mindent meg lehet számolni és minden hasonlít valamelyik számra vagy betűre – ezt Bali mindennap bebizonyítja nekem)).

Először is szeretnék megosztani néhány fotót, arról hogy mi hogyan szoktunk játszani a számokkal, betűkkel. (Természetesen a teljesség igénye nélkül, a fotókon megörökített pillanatokra hagyatkozva..)

1. A gyurma

Nagyon szeretünk gyurmázni. Először csak kézzel formáztam neki a betűket, de hamar felfedeztük, hogy lehet kapni formákat is. Először csak számokat vettünk, de most, hogy Bali megkapta Karácsonyra a betűket is, mostmár csak szurkáljuk azt, amire éppen szükség van:).  

2. Kavics festés

Nagyon jó móka, amiben Bali is tevékenyen részt vett:). Először is le kellett menni a partra kavicsot gyűjteni, ez már maga egy élmény, majd kezdődhet a festés. Akril festéket használtunk, ez nagyszerűen fedi a kavicsot, hamar szárad, nem kopik le, ha megszáradt nem fogja be a kis mancsot, akkor sem ha az nedves;).


  
  
Úgy belejöttem, hogy dominót is festettem, de azt eltettük későbbre ha majd érti már..

  

3. Duplo és Maxi block (de ha lenne más építőkocka itthon valószínűleg azt is erre használnánk)

  
..és persze az egyes busz:)

4. Kreatív boltokban lehet kapni zseníliát (így hívják, direkt utána néztem;)) Legutóbb ebből hajtogattam.Persze a család is kiveszi a részét, ha találkozunk, és a legeslegkreatívabb a nővérem ;), akinek hosszú nyakláncból kellett számokat formáznia:D. (Imádom ezt a képet!)


Na de persze terveim is vannak még, és nyilván erre is találtam a neten ötleteket, a legjobbakat még gyorsan itt megosztom veletek, hátha nektek is megtetszik valamelyik;).

Némelyik konkrétan tanulásra használható, pl hogy sablonra hajtogasson gyurmából betűt a gyerek, vagy párosítsa össze a kis és nagybetűket… Amiket találtam, azok az angol abc szerint vannak és angol szavakkal, de ettől függetlenül jó ötletet adhanak és nem túl bonyolult magyar szavakkal helyettesíteni őket, ha erre van igény. (Ezeket persze mi még hanyagoljuk, szerintem pici még az ilyen jellegű tanuláshoz, nem akarom megterhelni és tényleg nem célom, hogy márpedig a gyerek olvasson mire iskolába megy /bár valószínüleg fog, mert szívja magába az infót mint egy szivacs, de mindezt MAGÁTÓL! és ez a lényeg, nem szabad erőltetni! a gyerek játsszon, azzal tanul igazán:)/. Viszont ezt a betűkockát biztos élvezné és örülne a papírból hajtogatott abcnek is.. 🙂

Kellemes játékos tanulást!


  

  Edit
  
  
  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger ezt szereti: