Átalakuló gyerekbirodalom – szempontjaim egy tisztább természetesebb és nyugodtabb gyerekszoba kialakításához

Mint sokan tudjátok, két kisfiam van, egyik 6 másik 3 éves. Ennyi idő alatt rengeteg játék összegyűlt, ott tartunk, hogy egy óvodát simán el tudnánk látni játékokkal. Sokáig eszünkbe sem jutott, hogy valami baj lenne azzal a sok csilli-vili műanyag villogó, zenélő játékkal, ami körbevette őket pici koruk óta, Bendi (3) már eleve bele született a villogásba, zajba.

Tavaly előtt november végén egy lehetőséggel élve elköltöztünk egy évre Ázsiába, ahol egy egész kicsi lakásunk volt. A meglévőhöz képest alig vihettünk magunkkal valamit, de ott kiderült, hogy még így is túl sok játékot sikerült. Kiderült, hogy semmi probléma, ha nincs annyi választási lehetőség, ha nem zenél vagy villog…sőt! Sokkal több ideig el vannak a gyerekek néhány olyan játékkal, amihez ők maguk találhatják ki az éppen aktuális funkciót/személyiséget… kiderült, hogy mennyivel hasznosabb, ha nyitott végű természetes anyagból készült, de esetleg méretre kisebb játékot kapnak, mint egy egyértelműen nem is olyan sokára egy játékdobozban lomként tengődő színes hangos játékot.

Mi az hogy nyitott végű játék?

Nyitott végű az a játék, aminek nincs eleve meghatározva, hogy mi is az, nem lehet bekategorizálni, hogy ez jármű, ház vagy épp baba, a gyerek maga dönti el, hogy éppen mire használja. Tipikus nyitott végű játék egy fából készült szivárvány.

Saját fotó (©️evajoachim)

Miért fontos a természetes alapanyag?

  • Egészséges
  • Érzékenyít: Más a fogása, a gyerekek érzékeit finomítják, a tapintás, akár a szaglás..az egymáshoz koccanás hangja…mind fontos tapasztalások, melyek a gyermekkori tanulás és a világ megismerése szempontjából nagyon fontosak
  • Környezetbarát
  • Könnyebben javítható, több ideig, sokszor nemzedékről nemzedékre tovább adható, mert annyira jó állapotban marad.
  • Nagyon szép – annyira szép kézműves fa játékokat lehet találni manapság, hogy az ember és nem csak a gyerek de a szülő is sokszor beleszeret.

Mi most fogunk visszaköltözni Svájcba, az eredeti lakásunkba, amit üresen veszünk át és a nulláról kezdünk vissza cuccolni. Két raktár van tele jelenleg a holminkkal és nagy célom, hogy a lehető legkevesebb dolgot vigyem vissza a lakásba.

A sok mostmár felesleges játékot el fogjuk ajándékozni, adományozni. Főleg természetes játékokat, könyveket (amiből rengeteg van), és olyan hasznos tárgyakat fogok tenni a gyerekszobába, mint pl Bali új földgömbje, szóval, amiből tanul és amivel a foglalkozást nagyon élvezi is.

Forrás: instagram (@janemasseyillustration)

Egy 3 és 6 éves testvérpár szobájában véleményem szerint fontos, hogy legyen egy alvórész, ahol mindketten külön-külön nyugodtan pihenhetnek nem zavarva egymást. Egy olvasó sarok, könyvespolccal, a nagyfiam imád olvasni. Egy polc a játékoknak, egy láda a maradék de szépen szettben meglévő és szeretett játékoknak mint pl a MaxiBlock. A lényeg, hogy átlátható legyen és legyen hely játszani, ne csak kerülgetni a játékokat.

Ezek a terveim.

Mivel ez foglalkoztat most, gondoltam megosztom veletek, hátha más is meríthet ötletet, inspirációt.

Egy könyv is a segítségemre van, ha titeket is érdekel a téma, ajánlom, olvassátok el, még én is most olvasom:).

‘Egyszerűbb gyerekkor’ a címe:

Saját fotó (©️evajoachim)

A következőkben részletesen megmutatom majd, hogyan haladok a fenti gyerekszoba átalakítási tervvel és mutatok majd olyan ötleteket is természetes játékokra, amit mi magunk akár a gyerekekkel együtt elkészíthetünk otthon.

A szoba kialakításáról szóló írásaimat folyamatosan nyomon követhetitek majd az új ‘Gyerekszoba – inspiráció babaszobától kamaszig’ menüpont alatt.

Forrás: instagram (@josie.doodles)
%d blogger ezt szereti: